Сезон переробки цукрових буряків на Волині цьогоріч триватиме до грудня

Через зменшення посівів на 20 відсотків сезон переробки цукросировини на Гнідавському цукровому заводі буде на місяць коротшим, ніж торішній.

Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «Волинь24» розповів директор підприємства Ростислав Новосад.

За словами Новосада, агропідприємства бурякосіючої зони Гнідавського цукрозаводу зменшили приблизно на 20 відсотків площі посівів цієї культури через низьку ціну на цукор. Підприємство розраховується із здавачами цукросировини готовою продукцією.

«Звісно, краще було б, якби ми платили грішми, але для цього потрібні величезні обігові кошти. Їх не може дати ні кредит в банку, бо треба шалені відсотки платити, ні ми не можемо мати відразу такі гроші. Тому що вони величезні. Тому доводиться працювати на давальницьких умовах», – пояснює Ростислав Новосад.

Через низьку рентабельність в агроформувань зникає мотивація сіяти цукрові буряки.

«Кілограм цукру коштує в межах 10 гривень, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кілограмів (бо вони мають пропорції 70 на 30 – тільки сімсот грамів вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировина, тобто кілограм цукрових буряків, має коштувати 50 копійок. А столові буряки цього року навесні коштували 22 гривні, цибуля – 37 гривень і так далі», – каже керівник цукроварні.

Він додає: «Фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру і перестали у зв’язку зі збитковістю вирощувати цукрові буряки. Як наслідок, немає що переробляти заводам, і вони закриваються. Виживають сильніші, які ще мають якісь запаси, які модернізували підприємства, як ми, які мають хорошу фінансову ситуацію».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми маємо абсолютний кредит довіри», – Ростислав Новосад про співпрацю з аграріями

У зв’язку з цим сезон переробки цукрових буряків на Гнідавському цукрозаводі буде на місяць коротшим за торішній.

«Ми плануємо переробити цього року лише до 400 тисяч тонн цукрових буряків. Торік було значно більше – близько 500 тисяч. На 20 відсотків буде зменшення. Сезон цього року буде тривати орієнтовно чотири місяці. Розпочався він 14 вересня, хоча людей набрали на роботу ще наприкінці серпня, і будемо працювати до перших чисел грудня. Торік закінчили у перших числах січня», – розповів Новосад.

«Цей рік кращий, ніж минулий, за врожайністю, проте значно гірший за якістю цукросировини. Ми зараз тільки починаємо сезон, але це катастрофа: майже 70-80 відсотків буряків вражені церкоспорозом та іншими кореневими гнилями. Тож щодо хвороб рік гірший», – розповів голова правління ПрАТ «Гнідавський цукровий завод».

Читайте наші новини на сторінці у Facebook