БІЛА СМУГА: в Україну повертається органічний цукор

Директор компанії «Агроекологія» Гліб Лук’яненко прогнозує зростання попиту на органічний цукор, пише latifundist, посилаючись на його виступ на конференції «Органічне рослинництво: кращі практики за 10 років».

«Буде рости попит на органічний цукор, — міркує він, — відповідно зростатимуть і посіви під органічним цукровим буряком».

До речі, «Агроекологія» була одним з піонерів технологій no-till і землеробства без внесення мінеральних добрив і гербіцидів.

Зокрема, компанія виробляла і еко цукровий буряк, проте відмовилася від нього, оскільки впав попит на органічний цукор.

«Але кон’юнктура ринку на сьогоднішній день складається таким чином, що заводи готові спеціально сертифікувати певну партію продукцію», — підкреслив він.

В Україні дійсно з’являються підприємства, які вирощують органічний цукровий буряк і виробляють з нього цукор.

Наприклад, про запуск такого виробництва минулої осені заявив Гнідавський цукровий завод, який переробляє органік буряк компанії «Ріттер Біо Агро» – сільгосппідприємства зі 100%-ми німецькими інвестиціями.

В основному ця продукція користується попитом на зовнішніх ринках. Хоча врожайність органічної буряків значно нижче звичайної, проте цукор, який з неї одержують, коштує 1300 євро за тонну, тобто майже на 1 тис. євро дорожче за звичайний.

Читайте наші новини на сторінці у Facebook