БіоПек: Процес – на п’ять поверхів

Йдемо на виробництво. В повітрі – легкий «п’яний» запах, схожий на квас чи перепалену каву.

Читайте також: БіоПек: запорукою успіху підприємства є його працівники

«А можна за день цього надихатись і сп’яніти?» – питаю. Сміються, і запевняють, що – ні.

«Усі посудини – герметичні, працівники навіть не контактують ні з сировиною, ні з продуктом… Ви ж чуєте: запах ледь помітний», – коментує начальник зміни Олександр Тимощук.

Спершу – п’ятий поверх. Тут, кажуть працівники, усе починається. У великих чанах – дріжджогенераторах – вирощують дріжджову масу. Без дріжджів – бродіння не буде.

За тиждень із 5 літрів біомаса збільшується в тисячі разів і заповнює дріжджогенератор, розмір якого – 60 кубів.

Починається процес із нарощення дріжджової маси
Справа наліво розміщені ємності, кожна з яких має розмір удесятеро менший за наступну. Маса збільшується і її переміщають в наступну, більшу ємність
І так, поки не дійде до дріжджогенератора. На фото – верхня частина обладнання
Нижня частина дріжджогерераторів знаходиться поверхом нижче
За концентрацією речовин у дріжджовій масі ретельно стежать працівниці лабораторії…
…і додають в чани різні поживні речовини, щоб дріжджові клітини краще розмножалися

На четвертому поверсі – нижня частина дріжджогенераторів (у висоту вони займають два поверхи заводу).

Поверхом нижче – шість величезних бродильних чанів (об’єм – по 135 кубів, а це – як простір двокімнатної квартири). Сюди потрапляє нарощена дріжджова маса, додається меляса і вода, і починається процес бродіння.

Маса бродить, перетікає з одного чану в інший, і на виході – отримують бражку міцністю 11%.

Основний виробничий процес – бродіння

 

Бродить продукт у шести величезних чанах. Кожен із них об’ємом – як двокімнатна квартира
Більшість обладнання на заводі – українського виробництва
Читайте наші новини на сторінці у Facebook