Біоцукор – солодощі майбутнього

Поки українські чиновники заморожують прийняття рішення щодо ринку землі, українські винахідники використовують кріогенні технології для виробництва унікального продукту.

На Аграрній нетворкінг-конференції AgroReview познайомилися з проектами Інноваційного реінжиніронгового бюро, яке займається розробкою, конструюванням та впровадженням інноваційних технологій.

Інноваційне реінжіінірінгове бюро займається питаннями інноваційного інжинірингу, за якого досягається підвищення ефективності технологічних процесів від 10 до 25%, а також ставить цілі і завдання інноваційного реінжинірингу щодо підвищення ефективності процесів від 100%, ініціює технічні проблеми, вирішуючи їх, знаходить і створює випереджальні технології на нових (для галузі) фізичних принципах.

У цукровому виробництві практично від початку процесу мийки буряка та до випарювання, технологічне середовище містить воду. Вода є провідником електричного струму. На різних ділянках технологічного ланцюга, для вирішення поставлених завдань, застосовується система електродів і супутного устаткування зі складним алгоритмом параметрів підводжувального струму напруги і частоти з впливом на технологічне середовище. Дані системи дозволяють на класичній схемі отримання цукру підвищувати ефективність виходу готової продукції від 0,5% до 11% від кожної електрофізичної системи. На сьогодні боро має портфель пропозицій електрофізичних технологій, випробуваних і працюючих на діючих заводах.

Виморожувальна (кріогенна) технологія

З 60-х років минулого століття провідними НДІ розробляли теоретичні основи і принципи переробки сільськогосподарської сировини за допомогою негативних температур. Основна відмінність кріогенної технології від випарної полягає в тому, що міжклітинна вода при замерзанні розширяться, руйнуються мембранні стінки клітини і вода зі збереженими поживними, а головне з біологічно активними речовинами, після відтавання і під дією пресів витягується з сировини, з високим ступенем ефективності. Кріогенна технологія також основана на феномені води і полягає в тому, що хімічно і фізично зв’язана вода з іншими компонентами клітини вже у віджатому соці, при кристалізації позбавляється від всіх домішок на молекулярному рівні. Залишається відвести замерзлу воду від збережених «домішок» – поживних речовин БВРів і вітамінів.

На даному етапі наша технологія дозволяє прибрати від 60% води з соку сировини, що переробляється. За випарної технології вода в клітці закипає, руйнуючи всі БАРи, вітаміни і частину поживних речовин з подальшим неповним отриманням. Отриманий сік випарюють до сухого залишку. З теоретичної точки зору енергетичного балансу на перетворення 1 кг води в пар необхідно дати +2252 кДж тепла, а на перетворення 1кг води в лід – необхідно відібрати 335 кДж тепла (тобто витрати енергії на льодоутворення в 6,7 рази менше ніж на пароутворення ). В середньому на українських цукрових заводах для переробки 1 тонни буряка необхідно витратити 38 м3 газу з них, майже 27м3 йде на випарювання. Отже, якщо Україна зібрала в 2016 році майже 14 млн тонн буряків, то, переробивши її, спожила більше 500 млн м3 газу.

Серед безлічі теоретичних напрацювань і виготовлення дослідних установок до 2011 року жодна лабораторія не досягла позитивних результатів у отриманні необхідних продуктів з цукрових буряків за кріогенної технології. Фахівцями ІРБ вдалося в 2011 році на основі чинного Яготинського цукрового заводу, сконструювати, змонтувати і успішно запустити інноваційний проект, який не має аналогів у світі, експерментальний зразок-приставку з отримання згущеного бурякового соку («Біоцукор») зі складом 60% сухих речовин і 40% води. Сировиною для роботи приставки були відходи бій буряків. Таким чином, вдалося на практиці підтвердити правильність теоретичних викладок і розробити обладнання, яке працює з кріогенної технології і готове до масштабування. Розроблено концептуальні проекти на установки по отриманню біоцукру від 50 тонн і вище. На підставі цієї технології розроблені проекти «Цукровий завод майбутнього» із застосування нової організаційно-технологічної схеми вирощування, зберігання і переробки буряка і нового сировини, що дозволить на поточних виробничих площах цукрового заводу, який може працювати цілий рік, збільшити випуск цукру-піску в три рази і знизити його собівартість в два рази, перетворивши цукровий завод на фабрику по цілорічному випуску широкої номенклатури продукції.

Для отримання біоцукру зі збереженням всіх цінних речовин і з 1% вологи і менше, необхідно застосувати сублімаційні технології, що в невеликих промислових масштабах економічно не доцільно. Виробники БАДів можуть собі дозволити отримувати суху речовину через сублімацію, але й ціна на готовий продукт у виробників буде зовсім інша.

У концентраті цукрових буряків знаходиться весь комплекс БАРов і вітамінів для повноцінних метаболічних процесів по переварюванню як тих, що надійшли з концетратом вуглеводів, так і ВСІХ додаткових вуглеводів, білків і жирів. Хімічні реакції проходять повільно і послідовно, даючи організму розтягнуту в часі енергію і поживні речовини для поглинання. До речі, завдяки цій феноменальній здатності, сік буряка застосовують в профілактиці цукрового діабету 1-2 ступеня, немає одномоментного вкидання інсуліну, як при вживанні стандартного цукру. Концентрат цукрових буряків може замінити антоціномісткі овочі та фрукти, а набору вітамінів цукрових буряків достатньо для проходження повноцінних метаболічних процесів.

Немає необхідності витрачати надзусилля для вилучення окремих компонентів із сільгоспсировини, що переробляється. Тільки мультикомплекс дає стабільний синергетичний ефект оздоровлення і профілактики. Можна додавати і змішувати, різні концентрати для посилення зворотнього профілактичного ефекту. Так влаштована наша людська біохімічна фабрика.

На підставі вище сказаного з урахуванням промислових масштабів вирощування сировини на найродючішій Українській землі, роблять біоцукор найбільш доступною, вигідною, живильною, биостимулюючою, імуномодуюючою, загальнозміцнюючою та цілющою основою або добавкою для більшості продуктів, які споживає людина, і особливо діти!

За словами Ігоря Сорокіна, засновника Інноваційного реінжіінірінгового бюро, а також ініціатора проектів групи вчених, конструкторів і винахідників:

У нас під ногами зелена аптека, яку ми досі не навчилися піднімати з землі. Є технологія, що дозволяє з будь-якого с / г сировини витягати максимальну кількість корисних речовин.

Розробники стверджують, що технологія не складна і вони готові до масштабування, мінімальним кордоном якого буде тонна готової продукції.

При виготовленні звичайного цукру використовується тільки 13% сировини, решта просто викидається. Насправді цукрові буряки дуже багаті на вітаміни, амінокислоти та біологічно активні речовини, які при комплексному впливі на організм людини допомагають підтримувати його в здоровому стані. При нашій технології всі поживні речовини відділяються від води і сахароза надається у вигляді концентрованого соку. Технологія виготовлення сипучого цукру полягає у випаровуванні сахарози, яка при вживанні знову розчиняється у воді, всі вживають цукор в рідкому вигляді. Основною цінністю біоцукру є те, що всі цінні елементи зберігаються при заморожуванні.

Залишити відповідь